Binturongův parfém

24.4.2016
Nahoře binturong (foto Tassilo Rau, 2004, zoo v nizozemské Overloonu, GFDL via Wikimedia Commons), dole chemická struktura 2-acetyl-1-pyrrolinu

Charakteristický pach cibetkovité stromové šelmy binturonga (Arctictis binturong) způsobuje táž sloučenina, jako u máslového popkornu. Chemicky jde o 2-acetyl-1-pyrrolin (strukturu vidíme na obrázku dole), která vzniká ze sloučenin v jeho moči. Chromatografickými metodami to odhalil tým Christine M. Drea z Duke University v Durhamu v Severní Karolíně. Zajímavé je, že 2-acetyl-1-pyrrolin je produkt Maillardovy reakce, která probíhá při tepelné přípravě jídla. Jde o reakci mezi sacharidy a bílkovinami. Její produkty dodávají našim pokrmů vzhled, chuť i vůni typickou pro tepelnou úpravu. Na jeho vzniku z moči binturonga mají zřejmě významný podíl bakterie, které žijí na povrchu jeho těla. Šelmu (nahoře) i s chemickou strukturou jejího pachu (dole) vidíme na obrázku (foto Tassilo Rau, 2004, zoo v nizozemské Overloonu, GFDL via Wikimedia Commons). Živou ji můžeme spatřit i v pražské zoo. Ve volné přírodě stále žije v korunách stromů deštných pralesů jihovýchodní Asie.

 
Odeslat komentář k článku "Binturongův parfém "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Binturongův parfém " e-mailem

Diskuse/Aktualizace